Voorbeeldvragen

Lukt het jou om deze krakervragen op te lossen? Heel veel krakerplezier! De antwoorden vind je onderaan deze pagina.

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje is het symbool tegen zinloos geweld geworden. Het zijn leuke beestjes om te zien en ze doen ook nog eens heel nuttig werk. In sommige streken is het lieveheersbeestje bekend onder een andere naam.

Hoe noem je een lieveheersbeestje in het Twents?

A. Kr…t..n
B. B.t..b…t..
C. Z.n…u.k…
D. H…lb….j.

Carnaval

Veel steden in Nederland hebben tijdens Carnaval een andere naam. Oldenzaal heet in carnavalstijd Boeskoolstad, Amersfoort heet Trekkersgat en ´s Hertogenbosch heet Oeteldonk.
Oeteldonk heeft zelfs een eigen volkslied.

Wat is het laatste woord van de titel van dit volkslied?

A. Carnaval
B. Geest
C. Oeteldonk
D. Aard

Mini bibliotheekje

Voor veel kinderen is het heel gewoon dat ze naar de bibliotheek kunnen gaan om een boek te lenen. Maar tegenwoordig sluiten steeds meer bibliotheken noodgedwongen hun deuren. Daarom bedenken mensen een plan om toch boeken van elkaar te kunnen lenen. Het idee is overgewaaid uit Amerika en heet ‘little free library’. Het gaat om een klein kastje met boeken dat bijvoorbeeld bij iemand in de tuin staat. Je leent een boek, brengt het terug als je het hebt gelezen of zet er zelf een boek bij, dat een ander mag lezen. In een plaats vlak bij Tilburg (beginnend met een G) is ook zo’n klein ‘bibliotheekje’. In welke maand van het jaar werd dit ‘bibliotheekje’ geopend?

A. Februari 2013
B. Mei 2013
C. September 2013
D. Oktober 2013

Rode kruis

Het Rode Kruis organiseert, voor mensen die bijzondere zorg nodig hebben, vaartochten met boten. Deze boten zijn vernoemd naar één van de oprichters van het Rode Kruis. Jaarlijks hebben vele chronisch zieken, ouderen en gehandicapten hun vakantie doorgebracht aan boord van één van deze vakantieschepen.

De eerste boot van het Rode Kruis, is gebouwd door bouwwerf Bodewes in Millingen aan de Rijn. Dit eerste schip, dat dus naar de oprichter is van het Rode Kruis is vernoemd, heeft inmiddels meerdere keren een andere eigenaar en daarmee een ook andere namen gekregen.

Hoe heette het schip van 2003-2006?

A. Pr… W….. A…….r
B. J. H….. D…..
C. Pri.s..la..er
D. A…ra

 

Ben je benieuwd naar de antwoorden op deze voorbeeldvragen? Bekijk ze hier