Voorbeeldvragen

Lukt het jou om deze krakervragen op te lossen? Heel veel krakerplezier!

Braille
Braille is een, speciaal voor blinden ontwikkeld, lees- en schrijfalfabet. Het is een alfabet in reliëf, ontwikkeld door de Fransman Louis Braille. De letters en cijfers worden door middel van puntjes in het papier gedrukt. Op die manier voel je een kleine verhoging, die je met je vingertoppen kunt lezen.

Hieronder staat een naam in braille geschreven. Welke meisjesnaam lees je als je dit braillewoord hebt omgezet naar ‘onze’ letters? De naam bestaat uit zes letters.

Image and video hosting by TinyPic

A. Carrie
B. Carola
C. Carole
D. Carmen

Geurtje
Je kent het vast wel.  Het is al heel lang zomers warm en droog. Dan komt er eindelijk die regenbui waar de tuin van opfleurt. Die regen kun je goed ruiken. De één vindt het een heerlijke geur, de ander vindt het vies. Waar komt die geur vandaan? Uit de lucht of uit de grond?

Wat is de naam voor de reuk die er hangt na het vallen van zomerse regen?

A. P..r..hor
B. Be..fo.t
C. S..g
D. Mo..eg.n

Kinderboekenauteur
In bibliotheken komen vaak auteurs van kinderboeken om te vertellen over hun werk. Een bekende auteur die dinsdag 20 mei (gisteren) in een bibliotheek op bezoek was, schrijft over een bijzondere juffrouw. Deze juffrouw kan, met een schoolbordkrijtje, dieren redden die in nood zijn.

Welke bibliotheek bezocht zij gisteren?

A. D.v..t.r
B. H…s..r..n
C. M…t.i..t
D. A.s.n

Mini bibliotheekje
Voor veel kinderen is het heel gewoon dat ze naar de bibliotheek kunnen gaan om een boek te lenen. Maar tegenwoordig sluiten steeds meer bibliotheken noodgedwongen hun deuren. Daarom bedenken mensen een plan om toch boeken van elkaar te kunnen lenen. Het idee is overgewaaid uit Amerika en heet ‘little free library’. Het gaat om een klein kastje met boeken dat bijvoorbeeld bij iemand in de tuin staat. Je leent een boek, brengt het terug als je het hebt gelezen of zet er zelf een boek bij, dat een ander mag lezen. In een plaats vlak bij Tilburg (beginnend met een G) is ook zo’n klein ‘bibliotheekje’. In welke maand van het jaar werd dit ‘bibliotheekje’ geopend?

A. Februari 2013
B. Mei 2013
C. September 2013
D. Oktober 2013

Pas op!
In de afgelopen kerstvakantie werd, heel zielig, voor de derde keer een kat uit hetzelfde gezin doodgereden. Het was de lievelingskat van Luuk, een jongen van 10 jaar. Het waren niet de enige katten uit de straat, die om het leven waren gekomen. Luuk wist te vertellen dat de laatste jaren al 12 katten verongelukt waren door hard rijdende auto’s. Luuk vond dat er actie ondernomen moest worden en bedacht een plan. Hij wist er zelfs mee in een uitzending van ‘De BZT show’ te komen.

Welke kleur trui had Luuk aan in de uitzending van ‘de BZT show’?

A. Wit
B. Zwart
C. Lichtblauw
D. Oranje

Rode kruis
Het Rode Kruis organiseert, voor mensen die bijzondere zorg nodig hebben, vaartochten met boten. Deze boten zijn vernoemd naar één van de oprichters van het Rode Kruis. Jaarlijks hebben vele chronisch zieken, ouderen en gehandicapten hun vakantie doorgebracht aan boord van één van deze vakantieschepen.

De eerste boot van het Rode Kruis, is gebouwd door bouwwerf Bodewes in Millingen aan de Rijn. Dit eerste schip, dat dus naar de oprichter is van het Rode Kruis is vernoemd, heeft inmiddels meerdere keren een andere eigenaar en daarmee een ook andere namen gekregen.

Hoe heette het schip van 2003-2006?

A. Pr… W….. A…….r
B. J. H….. D…..
C. Pri.s..la..er
D. A…ra

Wereldkampioen voetbal
Binnenkort barst de gekte weer los, als oranje moet spelen in Brazilië. Straten en pleinen kleuren oranje, en het is stil op straat als het Nederlandse elftal speelt. Nederland heeft een klein miniatuurstadje in maquettevorm nagebouwd in de provincie Zuid-Holland. Alles waar Nederland bekend om is geworden, is in dit kleine stadje nagebouwd. In dit stadje is ook een attractie gebouwd waar de bezoekers het verhaal over het ‘Nederlands elftal’ kunnen beleven. Je ontdekt hier wanneer de oranje-gekte begon, je kunt er dingen in het echt bewonderen en je kunt je eigen sportieve vaardigheden testen.

Wie in de promotieanimatie voor deze attractie zegt, naast Naomi, dat ze de echte C.. uit …. hebben?

A. R.b…t
B. J..d.
C. W.l..m
D. F..p

 

Het antwoord op de krakervraag uit het artikel op www.mediawijzer.net is Carry Bruggink.